Po operacji przepukliny organizm pacjenta z pewnością będzie potrzebował czasu, aby zacząć działać tak dobrze, jak przed zabiegiem. W zaleceniach wydawanych przez lekarza dużo uwagi poświęca się ranie pooperacyjnej, szwom i wizycie kontrolnej. Sama dieta nie wydaje się tak istotna. Tymczasem okazuje się, że jest ona nie mniej ważna dla chorego.
Co jeść, a czego unikać?
Kluczowe dla pacjenta okazują się pierwsze dni po zabiegu. Operacje przepukliny w szpitalu Medfemina we Wrocławiu są wykonywane z dużą starannością, lekarz nie jest jednak w stanie wykluczyć następujących po nich problemów z wypróżnianiem. Co ciekawe, problemy te nie są wcale zawsze spowodowane gorszą kondycją organizmu. Niejednokrotnie odpowiada za nie lęk przed parciem na stolec zwłaszcza, jeśli i wcześniej dochodziło do zaparć. Nic więc dziwnego, że zaraz po zabiegu sprawdza się założenie mówiące o tym, że im lżejsza będzie dieta, tym lepiej. Dieta lekkostrawna powinna być zresztą kontynuowana przez pierwszy miesiąc po zabiegu. W tym czasie dobrze jest też unikać napojów gazowanych, surowych warzyw i surowych owoców.